top of page
Shiatsu-Massage.jpg

KLASSINEN/
URHEILUHIERONTA

lihakset rentoutuvat,

mieli rauhoittuu,

sisäelinten toiminta harmonisoitu

rasituksen jälkeinen palautuminen nopeutuu

muut oiret kuten huimaus, päänsärky, käsien puutuminen, iskias ym. helpottavat

turvotukset vähenevät

Hieronta on käsin tehtävä hoito, jonka tarkoituksena on pääosin kehon pehmytkudosten rentouttaminen.

Jännittyneet lihakset tuntuvat kovilta ja joustamattomilta. Ne eivät palaudu normaliin mittaansa pituussunnassa ja sen takia ne kiristävät. Verenkierto jaaineenvaihdunta eivät toimi kunnolla ja lihaksiin kerantyy kuona-aineita. Sen seurauksena tuntuu kipua.

Lihasten välissä kulkevat hermot, verisuonet ja imusuonet saatavat joutua puristuksiin,

mistä voi aiheutua erilaisia oireita muualla kehossa, jopa sisäelimissä.

 

Hieronnalla pyritään pehmittämään lihaksia. Lihaksia voidaan hieroa paikallisesti tai isommalla alueella tai koko keholla. Kaikenlainen kosketus kiihdyttää hyvän olon hormonien eli endorfiinien ja oksitosiinin erittymistä elimistössä. Se saa aikan kokonaisvaltaisen rentoutumisen ja hyvän olon tunteen sekä autonomisen hermoston tasapainotilan.

Kehon pinnalla on lisäksi erilaisia heijastealueita, energiaratoja ja akupisteita, jotka tulevat stimuloiduiksi samalla, kun hierotaan lihaksia. Nain hieronta vaikutta koko kehon toimintoihin.

 

Hieronta tehään yleensä hoitopöydällä, jossa hoidettava makaa pyyhkeiden alla. Hoidettavalle alueelle levitetään oljyä, joka helpottaa terapeutin käsien liukumista iholla. Jotkut  otteet tehdään pyhkeen läpi. Tavallisia hierontaotteita ovat sivelyt, hankaukset, pusertelut, ravistelut ja taputukset. Lisäksi voidaan käyttää venytyksiä, täristyksiä, painelua tai mobilisointia eli liikuttelua.

 

Tavoitteena on lihasten pehmittaminen ja muokkaminen normaalii olotilaansa.

Hierontaa voidaan tehostaa lämpö- tai kylmähoidolla. Hieronnassa voidaan käyttää myös apuvalineita kuten imukuppeja tai lämpimiä laavakiviä.

Hieronnan jälkeen samana tai seuraavana päivänä voi hoidetulla alueella tuntua arkuutta johtuen ainevaihdunnan muutoksesta lihaksissa. Arkuuta voi tuntua erityisesti ensimmäisen hierontakerran jälkeen, kun edellistä kerrasta on kullut pitkä aika. Niska- ja hartiahieronnan jälkeen voi tuntua myös lyhytaikaista huimausta. Tämäkin on normaali reaktio voimakkaan lihasjännityksen lauetessa.

 

Urheiluhieronta perustuu klassiseen hierontaan. Siinä keskitytään selvemmin tiettyjen lihasruhmien hoitamiseen urheilusuoritusten parantamiseksi ja palautumien nopeuttamiseksi.

Trigger-hieronta on yleensä osa klassista hierontaa, mutta sitä voidaan käyttää myös erikseen ja itsehoitonakin. Trigger-piste on lihaksessa oleva kivulias solmuke, joka syntyy jatkuvassa jännitystilassa oleviin lihassyihin. Trigger-piste aiheuttaa kipuja oman sijaintinsa ulkopuolella. Kipu voi tuntea kaukanakin itse pisteestä, ja hermoston välityksella voi kehittyä myös erilaisia sisäelinoireitä. Hieronnassa trigger-pisteitä painellaan voimakkaasti. Hoito on kivuliasta, mutta hyvin tehokasta.

bottom of page