top of page
Shiatsu-Massage.jpg

KLASSINEN/
URHEILUHIERONTA

lihakset rentoutuvat,

mieli rauhoittuu,

sisäelinten toiminta harmonisoitu

rasituksen jälkeinen palautuminen nopeutuu

muut oiret kuten huimaus, päänsärky, käsien puutuminen, iskias ym. helpottavat

turvotukset vähenevät

Hieronta on käsin tehtävä hoito, jonka tarkoituksena on pääosin kehon pehmytkudosten rentouttaminen.

Jännittyneet lihakset tuntuvat kovilta ja joustamattomilta. Ne eivät palaudu normaaliin mittaansa pituussunnassa ja sen takia ne kiristävät. Verenkierto ja aineenvaihdunta eivät toimi kunnolla ja lihaksiin kerääntyy kuona-aineita. Sen seurauksena tuntuu kipua.

Lihasten välissä kulkevat hermot, verisuonet ja imusuonet saattavat joutua puristuksiin,

mistä voi aiheutua erilaisia oireita muualla kehossa, jopa sisäelimissä.

 

Hieronnalla pyritään pehmittämään lihaksia. Lihaksia voidaan hieroa paikallisesti tai isommalta alueelta tai koko keholta. Kaikenlainen kosketus kiihdyttää hyvän olon hormonien eli endorfiinien ja oksitosiinin erittymistä elimistössä. Se saa aikan kokonaisvaltaisen rentoutumisen ja hyvän olon tunteen sekä autonomisen hermoston tasapainotilan.

Kehon pinnalla on lisäksi erilaisia heijastealueita, energiaratoja ja akupisteitä, jotka tulevat stimuloiduiksi samalla, kun hierotaan lihaksia. Näin hieronta vaikutta koko kehon toimintoihin.

 

Hieronta tehdään yleensä hoitopöydällä, jossa hoidettava makaa pyyhkeiden alla. Hoidettavalle alueelle levitetään öljyä, joka helpottaa terapeutin käsien liukumista iholla. Jotkut  otteet tehdään pyyhkeen läpi. Tavallisia hierontaotteita ovat sivelyt, hankaukset, pusertelut, ravistelut ja taputukset. Lisäksi voidaan käyttää venytyksiä, täristyksiä, painelua tai mobilisointia eli liikuttelua.

 

Tavoitteena on lihasten pehmittäminen ja muokkaaminen normaaliin olotilaansa.

Hierontaa voidaan tehostaa lämpö- tai kylmähoidolla. Hieronnassa voidaan käyttää myös apuvälineita kuten imukuppeja tai lämpimiä laavakiviä.

Hieronnan jälkeen samana tai seuraavana päivänä voi hoidetulla alueella tuntua arkuutta johtuen aineenvaihdunnan muutoksesta lihaksissa. Arkuutta voi tuntua erityisesti ensimmäisen hierontakerran jälkeen, kun edellisestä kerrasta on kullut pitkä aika. Niska- ja hartiahieronnan jälkeen voi tuntua myös lyhytaikaista huimausta. Tämäkin on normaali reaktio voimakkaan lihasjännityksen lauetessa.

 

Urheiluhieronta perustuu klassiseen hierontaan. Siinä keskitytään selvemmin tiettyjen lihasryhmien hoitamiseen urheilusuoritusten parantamiseksi ja palautumisen nopeuttamiseksi.

Trigger-hieronta on yleensä osa klassista hierontaa, mutta sitä voidaan käyttää myös erikseen ja itsehoitonakin. Trigger-piste on lihaksessa oleva kivulias solmuke, joka syntyy jatkuvassa jännitystilassa oleviin lihassyihin. Trigger-piste aiheuttaa kipuja oman sijaintinsa ulkopuolella. Kipua voi tuntua kaukanakin itse pisteestä, ja hermoston välityksella voi kehittyä myös erilaisia sisäelinoireita. Hieronnassa trigger-pisteitä painellaan voimakkaasti. Hoito on kivuliasta, mutta hyvin tehokasta.

bottom of page