top of page

LYMFAHIERONTA

Imuneste- eli lymfajärjestelmä liikuttaa kehossa olevia nesteitä ja kuonia sekä puolustaa kehoa bakteereilta, viruksilta ja muilta elimistöön kuulumattomilta aineilta. Verenkiertojärjestelmämme pumppuna toimii sydän, mutta imunestejärjestelmällä ei ole tällaista voimanlähdettä.  Elimistön oma lihastoiminta, valtimoiden ympärillä olevien lihasten pulssivoima sekä keuhkojen toiminta vaikuttavat lymfakiertoon positiivisesti. Imunestekiertoa voidaan lisäksi vilkastuttaa mm. liikunnalla sekä lymfahieronnalla.

Joka puolelle kehoa ulottuvan imusuoniston lisäksi lymfateissä on imusolmukkeita, joiden tehtävänä on toimia suodattimina ja estää sairauksia aiheuttavien partikkeleiden leviäminen.
Imusolmukkeita sijaitsee paljon kainaloissa, soliskuopissa, nivusissa ja vatsanpohjassa.

Lymfahieronta vaikuttaa imunestekierron lisäksi verenkiertoon, puolustusjärjestelmään, sileään lihaksistoon sekä vegetatiiviseen hermostoon (suoliston toiminta, ruoansulatus, seksuaalitoiminnot ja rentoutuminen). 


Hierontaa suositellaan turvotusten ehkäisyyn, aknen, couperosan hoitoon, unettomuuteen, stressiin, lihassärkyihin, migreeniin, säärihaavapotilaille, vanhenemisilmiöiden ehkäisyyn (solujen uusiutuminen nopeutuu ja kudosten elastisuus paranee) ja ihon kimmoisuuden ylläpitoon laihdutettaessa.

Lymfahieronta on kevyttä, koska liian kova paino saa aikaan imusuonten kasaan painumisen ja toivottua virtausta ei synny. Hoito on hyvin rentouttavaa ja jotkut nukahtavat sen aikana.  
Hoidolla ei pyritä vilkastuttamaan verenkiertoa, jonka vuoksi olo voi tuntua viluiselta hoidon jälkeen. Aineenvaihdunnan paraneminen lisää virtsaamisen tarvetta. Kuona-aineiden poistumisen tehostamiseksi suositellaan hoitojaksojen yhteydessä nauttimaan runsaasti vettä.

Terveelle ihmiselle annetaan lymfahierontaa 1-2 kertaa viikossa. Erityisongelmissa, kuten leikkauksen jälkeen, voidaan lymfahoito antaa aluksi perättäisinä päivinä. Ja lymfahoito voi aloittaa jo ennen ompeleiden poistoa.  
Kun elimistö on muutamalla kerralla totutettu lymfahierontaan, on leikkauksen jälkeen annetun lymfahieronnan teho parempi. Lisäksi aineenvaihdunta toimii leikkaukseen mennessä mahdollisimman hyvin ja edesauttaa näin paranemista.

 

Leikkausten jälkeen on normaalia, että kudoksiin kertyy ylimääräistä nestettä, joka aiheuttaa turvotusta ja kiristävää tunnetta. Myös mustelmat painavat imuteitä tukkoon. Lymfahoitoa suositellaan annettavaksi turvotuksen mukaan, yleensä 3-5 kertaa leikkauksen jälkeen. Lymfahoitoa voidaan antaa kaikkien esteettisten leikkausten yhteydessä.

15608535111802389950.jpg
лимфодренаж 1.jpg
bottom of page