top of page
  • Writer's pictureAdmin

Miksi kyyneleet valuvat?

Päivitetty: 23. syysk.

Vetiset silmät tai kyynelvuoto - tila, jossa kyyneleet kerääntyvät sidekalvoon ja valuvat silmäluomen reunan yli. Tässä tapauksessa on mahdolliset oireet: silmäluomen ihoärsytys, punoitus, maseraatio (ihokudosten kyllästyminen nesteellä ja turvotus).


Kyyneleemme ovat enimmäkseen vettä, ja kyynelrauhaset tuottavat niitä. Tällä fysiologisella nesteellä on bakterisidisiä ominaisuuksia ja se pystyy tappamaan bakteereja, suojaamaan sarveiskalvoa infektioilta ja edistäen sen paranemista.


Kyynelrauhanen sijaitsee silmän ylemmässä ulkoosassa ja vielä 18-20 pientä ylimääräistä kyynelrauhasta ylemmän silmäluomen sidekalvopoimussa, sisäpuolella.


Normaaleissa olosuhteissa toimivat vain lisäkyynelrauhaset, jotka tuottavat 0,5–1 ml kyynelnestettä päivässä. Kyynelrauhanen käynnistyy refleksiärsytyksellä, se voi erittää jopa 10 ml kyynelnestettä päivässä.


Kaikki kyyneleet poistuvat silmästä kyynelkanavan kautta (kyyneltiehy, kyynelpussi ja nenäkyyneltiehy).


Silmäluomien reunoilla sijatsevat Meibomian rauhaset. Ne tuottavat sitkeän erikoisnesteen.

Joka kerta kun silmät suljetaan, erikoisneste vapautuu silmän pinnalle, ja ohut kalvo jakautuu kyyneleen pintakerrokseen, mikä estää sitä kuivumasta.


LISÄÄNTYNYT KYYNELEEN ERITYS VOI OLLA OIRE SELLAISISTA SAIRAUKSISTA, KUIN:


- Meibomian rauhasten tulehdus tai tukos (meibomiitti),

- ”kuivasilmäsyndrooma”,

- henkilön psykosomaattisen tilan rikkominen,

- sinuiitti, nuha,

- sarveiskalvon vaurio (vieras esine),

- sidekalvotulehdus,

- keratiitti,

- blefariitti,

- kyynelrauhasen tulehdus,

- autoimmuunisairaudet,

- hypo- ja avitaminoosi,

- allergiat,

- muut sairaudet.


Fyysiset syyt:

- atony (alaluomen velttous),

- kyyneltiehyeiden kapeneminen tai tukkeutuminen,

- Kyyneltiehyeiden puristus silmäluomien turvotuksen vuoksi, yleensä aamuisin. Yöllinen lymfostaasi voi ilmetä sydämen toiminnan, munuaisten vajaatoiminnan, suonikohjujen jne.


Hoito: leikkaus, kasvojen, silmäluomien lymfavesihieronta, sydämen, munuaisten hoito, vitamiinit, ravintoliisät.


TÄSSÄ ARTIKKELISSA OTETAAN HUOMIOON 4 SYYTÄ, JOITA HIERONTA JA ITSEHOITO VOIVAT AUTTA.


Meibomiitti on meibomian rauhasten tulehdus tai tukos.

Meibomian rauhasten tulehduksen tai tukkeutumisen yhteydessä erikoisneste muuttuu tai se puuttuu kokonaan. Tällöin myös kyynelten biokemiallinen koostumus muuttuu ja se kuivuu nopeasti sarveiskalvon pinnalta. Silloin syntyy sarveiskalvoon ärsytystä ja lisääntynyttä kosteutta reaktiona. On olemassa "kuivasilmäsyndrooma".

Hoito: silmäluomien reunojen hieronta (7-10 päivää), tulehdusta ehkäisevät voiteet.

Hoidolla on aina positiivinen tulos.


"Kuivasilmäsyndrooma" ja kuiva ilma sisällä tai ulkona. Sarveiskalvon kuivuminen laukaisee kyynelrauhasen liikaerityksen, joka tuottaa enemmän kyyneleitä, kuin kyynelkanavat pystyvät poistamaan. Syntyy sisäinen turvotus ja kyynelvuoto. Huoneen suhteellinen kosteus on suositeltava yli 50%. Pakkasilma käynnistää kasvojen ja silmien ympärillä olevien kudosten lymfaattisen poistumisen, veri ja imusuonet kapenevat ja ylimääräinen turvotusneste pumppautuu ulos aktiivisemmin. Siksi kylmässä kyyneleet valuvat jatkuvasti.

Hoito: lymfaattinen kasvojen hieronta, silmäluomien hieronta, tulehdusta ehkäisevät voiteet, tipat.


Henkilön psykosomaattisen tilan rikkominen on yleinen syy runsaaseen kyyneleritykseen. Viha, pelko tai suru ärsyttävät sympaattista hermostoa, stressihormonit (adrenaliini ja norepinefriini) vapautuvat vereen. Kyynelrauhanen hermottuu sympaattisen hermoston toimesta, ja siksi sen ärtyessä kyynelrauhanen lisääntyy.

Hoito: hermostoa rauhoittavat ja psykosomaattisia esteitä hoitavat ravintoliisät ja toimenpiteet (hieronta, meditaatio, psykosomaattinen hoito, ravintolisät, vitamiinit).Ps! Minulla oli se ongelma, tein itselleni 7 päivää hierontaa ja hoitoa. Silmäni eivät ole enää turvonneet ja vetiset!238 katselukertaa2 kommenttia
Mikä meidän ruoassamme
bottom of page